stycznia 27, 2020

Amarantus z jabłkiem, cynamonem i jagodami


Składniki:
  • ziarno amarantusa – pół szklanki, 
  • kilka rodzynek, 
  • dojrzałe słodkie jabłko – 1 sztuka, 
  • jagody lub borówki (u mnie borówki) – 1 garść, 
  • cynamon (koniecznie cejloński) – szczypta, 
  • imbir – szczypta, 
  • kurkuma – szczypta.
Wykonanie: 

Amarantus zalewam 1,5 szklanki wody i gotuję razem z rodzynkami (młodszym dzieciom rodzynki trzeba zemleć) do miękkości (około 20 minut).
Pokroje drobno (lub utarte na tarce) jabłko duszę razem z cynamonem, imbirem i kurkumą w niewielkiej ilości wody (około 5 minut).
Mieszam owoce z amarantusem i posypuję borówkami.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger