stycznia 19, 2020

Chałwowa owsianka z gruszką i pastą tahini

Składniki:
  • 14 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie żadnych błyskawicznych czy górskich), 
  • 1,5 l wody, 
  • ¼ łyżeczki masła, 
  • 3 szczypty: cynamonu (cejlońskiego), 
  • 2 szczypty: imbiru, kardamonu, kurkumy, 
  • 0,5 – 1 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie), 
  • 1 dojrzała gruszka, 
  • łyżeczka pasty tahini.
Wykonanie: 

Do 1,5 wrzątku wsypuję płatki owsiane. Dodaję wszystkie przyprawy i masło. Wszystko gotuję 35 minut. Po tym czasie dodaję sok z cytryny i miksuję.
Gruszkę kroję w kostkę, duszę w niewielkiej ilości wody, a następnie dodaję pastę tahini.

Owsiankę podaję z gruszką i pastą tahini.

Jeśli owsiankę chcę wzbogacić o dodatkową porcję żelaza dorzucam do niej: suszoną śliwkę lub morelę, rodzynki, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy.

Młodszym dzieciom orzechy i pestki można zemleć, a śliwki, rodzynki lub morele pokroić i ugotować razem z owsianką.

Owsianki wychodzi spora porcja. Ja przekładam ją do wyparzonych słoików i wekuję. Potem przechowuję w lodówce. W kolejne dni podaję ją z innymi owocami.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger