stycznia 30, 2020

Zupa krem - Marchwianka


Składniki:
  • 4 średnie marchewki, 
  • 2 ziemniaki, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła klarowanego (ja użyłam masła klarowanego), 
  • szczypta tymianku, 
  • szczypta kurkumy, 
  • szczypta imbiru, 
  • ½ pęczka natki pietruszki (może być również suszona),
  • szczypta pieprzu,
  • cytryna.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję w kostkę, wrzucam na patelnię i duszę na maśle klarowanym przez chwilę. Następnie wrzucam do wrzątku (ok 1,5 - 2l) i dodaję przyprawy (po szczypcie każdej).
Wszystko gotuję ok 35 minut. Po czym zupę miksuje na krem i dodaję kilka kropel soku z cytryny. Zupę krem podaję np. z makaronem, kaszą, groszkiem ptysiowym, zbożami ekspandowanymi. Czasem dorzucam odrobinę ugotowanego mięsa.
Jeśli zupa jest za gęsta dodaję odrobinę wrzątku.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger