- 4 średnie marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła klarowanego (ja użyłam masła klarowanego),
- szczypta tymianku,
- szczypta kurkumy,
- szczypta imbiru,
- ½ pęczka natki pietruszki (może być również suszona),
- szczypta pieprzu,
- cytryna.
Wszystkie warzywa kroję w kostkę, wrzucam na patelnię i duszę na maśle klarowanym przez chwilę. Następnie wrzucam do wrzątku (ok 1,5 - 2l) i dodaję przyprawy (po szczypcie każdej).
Wszystko gotuję ok 35 minut. Po czym zupę miksuje na krem i dodaję kilka kropel soku z cytryny. Zupę krem podaję np. z makaronem, kaszą, groszkiem ptysiowym, zbożami ekspandowanymi. Czasem dorzucam odrobinę ugotowanego mięsa.
Jeśli zupa jest za gęsta dodaję odrobinę wrzątku.
Jeśli zupa jest za gęsta dodaję odrobinę wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz