stycznia 29, 2020

Placuszki z amarantusa BLW


Składniki:
  • 1/2 szklanki ziaren amarantusa,
  •  szklanka wody, 
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej (można dodać innej), 
  • jajko (od szczęśliwej kurki), 
  • 2 łyżki wody lub mleka (może być roślinne), 
  • owoce (u mnie jabłko i agrest (ale okazał się zbyt kwaśny)).
Przygotowanie:

Amarantus płuczę pod bieżącą wodą, następnie gotuje w wodzie do miękkości – około 20 minut (do wchłonięcia wody).
Po wystudzeniu dodaję jajko, mąkę, mleko/wodę i drobno pokrojone owoce. Wszystko mieszam.
Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaję więcej mąki.

Smażę na patelni bez tłuszczu.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger