Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 duży por,
- mała dynia hokkaido,
- 4 średnie ziemniaki,
- ½ czerwonej papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta tymianku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- szczypta kurkumy,
- pół pęczka zielonej pietruszki (może być suszona),
- pieprz,
- szczypiorek,
- mało klarowane lub oliwa z oliwek.
Do garnka wrzucam wszystkie warzywa podkrojone w kostkę. Dodaję przyprawy: kurkumę, tymianek, paprykę słodką, imbir oraz czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę). Wszystko dusze na maśle klarowanym. Następnie zalewam wrzątkiem, tak aby woda lekko przykrywała warzywa.
Gotuję wszystko ok 30-40 minut, aż dynia całkowicie się rozpadnie.
Pod koniec gotowania dorzucam pokrojony drobno szczypiorek i natkę pietruszki i odrobinę masła klarowanego lub oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz