stycznia 29, 2020

Rozgrzewająca zupa z dynią i papryką


Składniki:
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1 duży por, 
  • mała dynia hokkaido, 
  • 4 średnie ziemniaki, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta tymianku, 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • 1/3 łyżeczki imbiru, 
  • szczypta kurkumy, 
  • pół pęczka zielonej pietruszki (może być suszona), 
  • pieprz, 
  • szczypiorek, 
  • mało klarowane lub oliwa z oliwek.
Przygotowanie: 

Do garnka wrzucam wszystkie warzywa podkrojone w kostkę. Dodaję przyprawy: kurkumę, tymianek, paprykę słodką, imbir oraz czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę). Wszystko dusze na maśle klarowanym. Następnie zalewam wrzątkiem, tak aby woda lekko przykrywała warzywa.
Gotuję wszystko ok 30-40 minut, aż dynia całkowicie się rozpadnie.

Pod koniec gotowania dorzucam pokrojony drobno szczypiorek i natkę pietruszki i odrobinę masła klarowanego lub oliwy z oliwek.

Zupę można zmiksować dla młodszych dzieci.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger