lutego 07, 2020

Drożdżówka ze śliwką i borówkami




Składniki:


Ciasto drożdżowe
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant (ja użyłam drożdży instant), 
  •  125 ml mleka, 
  • 250 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej), 
  • szczypta soli, 
  • 1-2 łyżki miodu, 
  • 1 jajko, 
  • 70 g masła (ja użyłam klarowanego)
oraz
  •  1 garść jagód, 
  •  8 śliwek węgierek. 
Kruszonka
  • 4 łyżki mąki, 
  •  20 g zimnego masła.
Przygotowanie: 

Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli i miód. Po czym mieszam z suchymi drożdżami (jeśli używam świeżych drożdży to wykonuje rozczyn* i mieszam z rozczynem). Mieszam wszystko łyżką, po czym dodaję jajko i nadal mieszam. Masę wyrabiam przez ok. 10 minut (można użyć do tego miksera). Po tym czasie dodaję stopniowo stopione i przestudzone masło. Kolejno wyrabiam masę przez ok 5 minut. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przekładam je na posypaną mąką stolnicę i wyrabiam jeszcze raz. Ciasto rozdzielam na ok 10 części i formuję z nich okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Na każdy placek nakładam jagody i pokrojone na połówki śliwki. Wszystkie drożdżówki wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Kruszonka: do miski wsypuję mąkę, dodaję chłodzone w lodówce pokrojone masło i rozdrabniam palcami do uzyskania okruszków.

Wierzch drożdżówek posypuję rozdrobnioną w palcach kruszonką.

Drożdżówki piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra - dół bez termoobiegu).

* Rozczyn: do miski wkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę mąki i łyżeczkę miodu. Wlewam ciepłe mleko i mieszam. Po czym zostawiam w ciepłym miejscu na ok.20 minut, do powiększenia objętości.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger