Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant (ja użyłam drożdży instant),
- 125 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej),
- szczypta soli,
- 1-2 łyżki miodu,
- 1 jajko,
- 70 g masła (ja użyłam klarowanego)
- 1 garść jagód,
- 8 śliwek węgierek.
- 4 łyżki mąki,
- 20 g zimnego masła.
Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli i miód. Po czym mieszam z suchymi drożdżami (jeśli używam świeżych drożdży to wykonuje rozczyn* i mieszam z rozczynem). Mieszam wszystko łyżką, po czym dodaję jajko i nadal mieszam. Masę wyrabiam przez ok. 10 minut (można użyć do tego miksera). Po tym czasie dodaję stopniowo stopione i przestudzone masło. Kolejno wyrabiam masę przez ok 5 minut. Odstawiam ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przekładam je na posypaną mąką stolnicę i wyrabiam jeszcze raz. Ciasto rozdzielam na ok 10 części i formuję z nich okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Na każdy placek nakładam jagody i pokrojone na połówki śliwki. Wszystkie drożdżówki wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Kruszonka: do miski wsypuję mąkę, dodaję chłodzone w lodówce pokrojone masło i rozdrabniam palcami do uzyskania okruszków.
Wierzch drożdżówek posypuję rozdrobnioną w palcach kruszonką.
Drożdżówki piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra - dół bez termoobiegu).
* Rozczyn: do miski wkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę mąki i łyżeczkę miodu. Wlewam ciepłe mleko i mieszam. Po czym zostawiam w ciepłym miejscu na ok.20 minut, do powiększenia objętości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz