lutego 07, 2020

Smalec z fasoli BLW


Składniki:
  • 250 g fasoli ugotowanej, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju roślinnego), 
  • pieprz, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 ziele angielskie, 
  • 1 goździk, 
  • ½ łyżeczki majeranku , 
  • 1 jabłko, 
  • opcjonalnie: -odrobina wody po gotującej się fasoli, szczypta soli.

Przygotowanie:

Cebulę obieram i drobno kroję, wrzucam na patelnię z masłem z zielem, goździkiem i liśćmi laurowymi, co chwilę mieszając smażę aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni. Wyjmuję przyprawy, dodaję utarte jabłko i duszę do czasu aż jabłko zmięknie.

Fasolę mielę przy użyciu blendera. W razie potrzeby dodaję trochę wody po ugotowanej fasoli. Łączę z usmażoną cebulą, jabłkiem i majerankiem. Doprawiam pieprzem.

Smalec najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodowce.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger