- 250 g fasoli ugotowanej,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju roślinnego),
- pieprz,
- 2 liście laurowe,
- 1 ziele angielskie,
- 1 goździk,
- ½ łyżeczki majeranku ,
- 1 jabłko,
- opcjonalnie: -odrobina wody po gotującej się fasoli, szczypta soli.
Przygotowanie:
Cebulę obieram i drobno kroję, wrzucam na patelnię z masłem z zielem, goździkiem i liśćmi laurowymi, co chwilę mieszając smażę aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni. Wyjmuję przyprawy, dodaję utarte jabłko i duszę do czasu aż jabłko zmięknie.
Fasolę mielę przy użyciu blendera. W razie potrzeby dodaję trochę wody po ugotowanej fasoli. Łączę z usmażoną cebulą, jabłkiem i majerankiem. Doprawiam pieprzem.
Smalec najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodowce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz