lutego 07, 2020

Żytnie naleśniki z musem jabłkowo - cynamonowo - imbirowym BLW


Składniki:
  • 50 g mąki żytniej razowej, 
  • 1 jajko, 
  • 100 ml mleka, 
  • 50 ml wody,
Mus jabłkowy:
  • 3 dojrzałe jabłka, 
  • szczypta: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków i kurkumy 
  • odrobina masła klarowanego
Przygotowanie:

Wszystkie składniki: mąkę, jajko, mleko i wodę wsypuję do miski. Następnie miksuję na gładką, płynną masę i odstawiam na 30 minut – ciasto powinno mieć dosyć rzadką konsystencję.
Rozgrzewam dobrze patelnię (ja nie używam tłuszczu do smażenia), chochelką nakładam porcję ciasta i smażę z obu stron na rumiano.

Uwaga: naleśniki są bardzo delikatne, podczas smażenia pilnuję aby dobrze usmażyła się pierwsza strona – dopiero wówczas przewracam je na drugą stronę. W przeciwnym wypadku lubią się rwać. Jak naleśnik sam zaczyna odchodzić od patelni przewracam go na drugą stronę. Najlepiej smażyć je na małym ogniu.

Mus jabłkowy:

Jabłka trę na tarce lub kroję w drobną kostkę. Obgotowuję kilka minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kurkumy, imbiru, kardamonu, cynamonu, goździków i maleńką ilością masła klarowanego.

Naleśniki smaruję musem i podaję ciepłe.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger