Składniki:
- 50 g mąki żytniej razowej,
- 1 jajko,
- 100 ml mleka,
- 50 ml wody,
- 3 dojrzałe jabłka,
- szczypta: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków i kurkumy
- odrobina masła klarowanego
Wszystkie składniki: mąkę, jajko, mleko i wodę wsypuję do miski. Następnie miksuję na gładką, płynną masę i odstawiam na 30 minut – ciasto powinno mieć dosyć rzadką konsystencję.
Rozgrzewam dobrze patelnię (ja nie używam tłuszczu do smażenia), chochelką nakładam porcję ciasta i smażę z obu stron na rumiano.
Uwaga: naleśniki są bardzo delikatne, podczas smażenia pilnuję aby dobrze usmażyła się pierwsza strona – dopiero wówczas przewracam je na drugą stronę. W przeciwnym wypadku lubią się rwać. Jak naleśnik sam zaczyna odchodzić od patelni przewracam go na drugą stronę. Najlepiej smażyć je na małym ogniu.
Mus jabłkowy:
Jabłka trę na tarce lub kroję w drobną kostkę. Obgotowuję kilka minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kurkumy, imbiru, kardamonu, cynamonu, goździków i maleńką ilością masła klarowanego.
Naleśniki smaruję musem i podaję ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz