kwietnia 29, 2020

Czekoladowa jaglanka z cukinią, pieruszką i winogronami

Składniki na 3 porcje:

Jaglanka:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne),
  • szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu,
  • 5 suszonych daktyli,
  • 100 g cukinii,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • kostka gorzkiej czekolady 95% kakao (w składzie tylko 3g cukru na cała tabliczkę- w 1 kostce tylko 0,3 g cukru) lub łyżeczka gorzkiego kakao lub karobu (u młodszych dzieci),
  • białe winogrona - kilka sztuk,
  • kilka migdałów.

Przygotowanie:

Kasze jaglaną moczę 12 godzin w wodzie (zwykle zostawiam na noc) lub też płuczę kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie wsypuję ją do wrzącej wody z mlekiem, dodaję suszone daktyle zmielone wcześniej w młynku i przyprawy: cynamon, kardamon i imbir.  Cukinię i pietruszkę trę na tarce, po czym wrzucam do garnka z kaszą. Wszystko przykrywam pokrywką i gotuję na minimalnym ogniu przez około 20 min. W gorącej ugotowanej kaszy rozpuszczam kostkę gorzkiej czekolady (lub wsypuje gorzkie kakao, ewentualnie karob). Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do miseczek.

Młodszym dzieciom jaglankę można zblendować. 

Jaglankę podaję z pokrojonymi winogronami i migdałami (migdały można zemleć).
Fot. Kasia
Fot. Kasia
Fot. Kasia

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger