Składniki na 3 porcje:
Jaglanka:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mleka (może być roślinne),
- szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu,
- 5 suszonych daktyli,
- 100 g cukinii,
- 100 g korzenia pietruszki,
- kostka gorzkiej czekolady 95% kakao (w składzie tylko 3g cukru na cała tabliczkę- w 1 kostce tylko 0,3 g cukru) lub łyżeczka gorzkiego kakao lub karobu (u młodszych dzieci),
- białe winogrona - kilka sztuk,
- kilka migdałów.
Przygotowanie:
Kasze jaglaną moczę 12 godzin w wodzie (zwykle zostawiam na noc) lub
też płuczę kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie wsypuję ją do
wrzącej wody z mlekiem, dodaję suszone daktyle zmielone wcześniej w młynku i przyprawy: cynamon,
kardamon i imbir. Cukinię i pietruszkę trę na tarce, po czym wrzucam do garnka z kaszą. Wszystko przykrywam pokrywką i gotuję na minimalnym ogniu przez
około 20 min. W gorącej ugotowanej kaszy rozpuszczam kostkę gorzkiej czekolady (lub wsypuje gorzkie kakao, ewentualnie karob). Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do miseczek.
Młodszym dzieciom jaglankę można zblendować.
Jaglankę podaję z pokrojonymi winogronami i migdałami (migdały można zemleć).
 |
Fot. Kasia |
|
 |
Fot. Kasia |
|
 |
Fot. Kasia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz