maja 05, 2020

Gryczanka z owocami leśnymi i orzechami brazylijskimi

Składniki:
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
  • 300 ml wody,
  • 2 suszone daktyle,
  • 2 orzechy brazylijskie,
  • 1 banan (opcjonalnie),
  • 1 suszona śliwka,
  • garść jeżyn, malin i borówek,
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie),
  • szczypta imbiru (opcjonalnie).
Przygotowanie: 
Kaszę płuczę (lub  moczę wcześniej kilka godzin w wodzie), przekładam do rondelka, zalewam wodą. Dodaję drobno pokrojoną suszoną śliwkę. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. 
Orzechy kroję (dość drobno – czasem mielę). 
Do ugotowanej ostudzonej kaszy dodaję orzechy oraz  rozgniecionego widelcem banana. 
Mus z owoców leśnych: garść malin, borówek i jeżyn duszę w odrobinie wody, dodaję 2 suszone daktyle drobno pokrojone. Wszystko miksuję.

Gryczankę przekładam do miseczek, podaję z musem.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger