kwietnia 28, 2020

Jaglanka z frużeliną z borówek i jeżyn

Składniki:

Jaglanka:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 
  • 1 szklanka wody, 
  • 1/2 dojrzałego banana (opcjonalnie), 
  • szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu, 
  • 1-2 suszone morele.
Frużelina:
  • garść borówek, 
  • garść jeżyn, 
  • 2 suszone daktyle (opcjonalnie), 
  • 1/3 szklanki wody, 
  • odrobina mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia).

Przygotowanie:

Jaglanka - Kasze jaglaną moczę 12 godzin w wodzie (zwykle zostawiam na noc) lub też płuczę kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie wsypuję ją do wrzącej wody, dodaję pokrojone suszone morele i przyprawy: cynamon, kardamon i imbir. Przykrywam pokrywką i gotuję na minimalnym ogniu przez około 20 min. Ugotowaną kaszę studzę.

Do kielicha blendera dodaję pokrojonego banana, kilka łyżek wody i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko miksuję na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewam więcej wody.

Frużelina z borówek i jeżyn – garść borówek i jeżyn duszę w 1/3 szklanki wody z 2 suszonymi daktylami pokrojonymi w kostkę, a następnie oddaję mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie wody. Wszystko zagotowuję.

Jaglankę przekładam do miseczki i polewam frużeliną.














Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger