Jaglanka:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 dojrzałego banana (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu,
- 1-2 suszone morele.
- garść borówek,
- garść jeżyn,
- 2 suszone daktyle (opcjonalnie),
- 1/3 szklanki wody,
- odrobina mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia).
Przygotowanie:
Jaglanka - Kasze jaglaną moczę 12 godzin w wodzie (zwykle zostawiam na noc) lub też płuczę kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie wsypuję ją do wrzącej wody, dodaję pokrojone suszone morele i przyprawy: cynamon, kardamon i imbir. Przykrywam pokrywką i gotuję na minimalnym ogniu przez około 20 min. Ugotowaną kaszę studzę.
Do kielicha blendera dodaję pokrojonego banana, kilka łyżek wody i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko miksuję na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewam więcej wody.
Frużelina z borówek i jeżyn – garść borówek i jeżyn duszę w 1/3 szklanki wody z 2 suszonymi daktylami pokrojonymi w kostkę, a następnie oddaję mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie wody. Wszystko zagotowuję.
Jaglankę przekładam do miseczki i polewam frużeliną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz