kwietnia 30, 2020

Krem rosołowy z kaszą jęczmienną/ ryżem

Składniki:
  • 2 l rosołu z kurczaka (kurczak dobrej jakości bez GMO i antybiotyków), 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • kawałek selera, 
  • kawałek pora, 
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej lub ryżu, 
  • 2 szklanki wody, 
  • cebula, 
  • łyżka masła klarowanego, 
  • pieprz, 
  • sól (w wersji dla rodziców), 
  • 3-4 żółtka, 
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:

Zagotowuję rosół. Obieram, myje i trę na tarce lub drobno kroję włoszczyznę (marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pora). Następnie wszystko wrzucam na gotujący się rosół. Gotuję do miękkości. Kaszę jęczmienną (ryż) płuczę kilkakrotnie pod bieżącą wodą (najlepiej wymoczyć ją wcześniej przez kilka godzin w wodzie) i gotuje do miękkości w 2 szklankach wody. Ugotowaną kasze (ryż) miksuję i wlewam do rosołu.

Cebulę obieram, szatkuje i duszę na maśle klarowanym. Dodaję do zupy. Wszystko doprawiam do smaku pieprzem, natką pietruszki, solą (w wersji dla rodziców). Żółtka rozmącam widelcem i wlewam do kremu. Zagotowuję.

Krem można podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami czosnkowymi, chlebem.
Fot. Kasia

Fot. Kasia

Fot. Kasia

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger