maja 04, 2020

Krupnik dla dzieci i dorosłych

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej (drobnej), 
  •  2 l wody, 
  • pierś z kurczaka lub kawałek królika, indyka (mięso dobrej jakości bez GMO i antybiotyków),
  •  4 średniej wielkości ziemniaki, 
  • 1 większa marchewka, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1/3 selera, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), 
  • 3 ziela angielskie, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (opcjonalnie), 
  • 1 łyżeczka świeżego koperku lub suszonego, 
  • 1 łyżeczka natki pietruszki, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • szczypta pieprzu, 
  • szczypta kurkumy, 
  • szczypta imbiru.
Przygotowanie:

Kaszę płuczę w zimnej wodzie (czasem uprzednio moczę ją w wodzie kilka godzin), wsypuję do garnka, zalewam 2 l wody, dodaję mięso. Następnie gotuję na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Wyjmuję mięso z zupy, kroję w kostkę lub rozdrabniam. Do wywaru dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Wkładam też pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodaję przyprawy, łyżkę masła oraz pokrojone na kawałki mięso. Gotuję przez ok. 20 minut.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger