- 4 łyżki kaszy jęczmiennej (drobnej),
- 2 l wody,
- pierś z kurczaka lub kawałek królika, indyka (mięso dobrej jakości bez GMO i antybiotyków),
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 większa marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/3 selera,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- 3 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka świeżego koperku lub suszonego,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- szczypta pieprzu,
- szczypta kurkumy,
- szczypta imbiru.
Kaszę płuczę w zimnej wodzie (czasem uprzednio moczę ją w wodzie kilka godzin), wsypuję do garnka, zalewam 2 l wody, dodaję mięso. Następnie gotuję na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Wyjmuję mięso z zupy, kroję w kostkę lub rozdrabniam. Do wywaru dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Wkładam też pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodaję przyprawy, łyżkę masła oraz pokrojone na kawałki mięso. Gotuję przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz