kwietnia 26, 2020

Szybka zupa z ciecierzycą

Składniki:
  • 1 cebulka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2-3 łyżki masła klarowanego (lub oliwy z oliwek), 
  • passata pomidorowa (680g), 
  • ¼ łyżeczki rozmarynu lub gałązka świeżego rozmarynu, 
  • 2 szczypty suszonej bazylii lub kilka listków świeżej, 
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego - z mięsa bez GMO i bez antybiotyków (jak nie mam to daję wodę), 
  • słoik ciecierzycy (540g) lub puszka (ja unikam produktów z puszki więc użyłam ze słoika), 
  • pęczek natki pietruszki (ewentualnie może być suszona), 
  • pieprz, 
  • sól w wersji dla rodziców, 
  • makaron falisty lub inny dowolny.
Przygotowanie:

Cebulkę duszę na maśle i odrobinie wody, dodaję rozdrobniony czosnek. Wszystko zalewam passatą pomidorową, dokładam rozmaryn i bazylię. Podgrzewam przez ok 15 minut, po czym przekładam do garnka i zalewam bulionem lub wodą. Odsączam ciecierzycę z zalewy i wrzucam do garnka. Dodaję natkę pietruszki i gotuję kolejne 10 minut. Po czym przyprawiam pieprzem oraz solą (w wersji dla rodziców).

Makaron gotuję oddzielnie wg instrukcji na opakowaniu.

Zupę można zmiksować (ja akurat tym razem tego nie uczyniłam).

Makaron nakładam na talerze i zalewam gorąca zupą.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger