- ½ kg cukinii,
- 2 sztuki czerwonej papryki,
- 1 żółta papryka,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- cebula,
- masło klarowane lub oliwa z oliwek,
- 2l bulionu warzywnego lub drobiowego (z mięsa bez GMO i antybiotyków), ewentualnie wody,
- pieprz,
- cząber,
- kurkuma,
- sól,
- jajko.
Wszystkie warzywa (cukinie, paprykę, marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę) oczyszczam, myję i kroję w drobną kostkę (cukinii nie obieram ze skórki).
Pokrojone warzywa wrzucam do garnka i duszę chwilę na maśle klarowanym (oliwie). Zalewam bulionem. Dolewam wody tak aby na ok 2 cm przykryła warzywa. Wsypuje cząber, kurkumę, pieprz, sól (w wersji dla rodziców). Gotuje do miękkości warzyw.
Zupę można zmiksować i podać z grzankami i ugotowanym na twardo jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz