kwietnia 30, 2020

Zupa cukiniowa z papryką i jajkiem

Składniki:
  • ½ kg cukinii, 
  • 2 sztuki czerwonej papryki, 
  • 1 żółta papryka, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • 4 ziemniaki, 
  • cebula, 
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek, 
  • 2l bulionu warzywnego lub drobiowego (z mięsa bez GMO i antybiotyków), ewentualnie wody, 
  • pieprz, 
  • cząber, 
  • kurkuma, 
  • sól,
  • jajko.
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa (cukinie, paprykę, marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę) oczyszczam, myję i kroję w drobną kostkę (cukinii nie obieram ze skórki).

Pokrojone warzywa wrzucam do garnka i duszę chwilę na maśle klarowanym (oliwie). Zalewam bulionem. Dolewam wody tak aby na ok 2 cm przykryła warzywa. Wsypuje cząber, kurkumę, pieprz, sól (w wersji dla rodziców). Gotuje do miękkości warzyw. 

Zupę można zmiksować i podać z grzankami i ugotowanym na twardo jajkiem.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger