- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- 3 cebule,
- 1 żółta papryka (może być tez w innym kolorze),
- ¼ główki białej kapusty,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub taki ze słoika),
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek (ja użyłam masła),
- ½ łyżeczki kminku,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 2 l bulionu warzywnego, drobiowego (z kurczaka bez GMO i antybiotyków), lub ewentualnie wody,
- 4 pomidory lub 3 łyżki przecieru pomidorowego lub passaty,
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców),
- natka pietruszki.
Oczyszczam i drobno kroję marchewki, pietruszkę, cebule, paprykę, ziemniaki oraz białą kapustę. Wszystko chwilę duszę na maśle klarowanym. Po chwili dodaję obrany i poszatkowany czosnek i zielony groszek. Dorzucam kminek i kurkumę. Wszystko zalewam bulionem i gotuje do miękkości. Następnie oczyszczam pomidory, kroje w kostkę i dorzucam do zupy lub dodaję przecier pomidorowy lub passatę. Ponownie wszystko zagotowuję. Doprawiam pieprzem i solą (w wersji dla rodziców). Posypuje natką pietruszki i całość miksuję.
Taką zupkę można również podać z dowolnym mięsem, groszkiem ptysiowym, grzankami.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz