kwietnia 29, 2020

Zupa krem z zielonego groszku i pomidorów

Składniki:
  • 3 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • 4 ziemniaki, 
  • 3 cebule, 
  • 1 żółta papryka (może być tez w innym kolorze), 
  •  ¼ główki białej kapusty, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub taki ze słoika), 
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek (ja użyłam masła), 
  • ½ łyżeczki kminku, 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • 2 l bulionu warzywnego, drobiowego (z kurczaka bez GMO i antybiotyków), lub ewentualnie wody, 
  • 4 pomidory lub 3 łyżki przecieru pomidorowego lub passaty, 
  • pieprz, 
  • sól (w wersji dla rodziców), 
  • natka pietruszki.
Przygotowanie:

Oczyszczam i drobno kroję marchewki, pietruszkę, cebule, paprykę, ziemniaki oraz białą kapustę. Wszystko chwilę duszę na maśle klarowanym. Po chwili dodaję obrany i poszatkowany czosnek i zielony groszek. Dorzucam kminek i kurkumę. Wszystko zalewam bulionem i gotuje do miękkości. Następnie oczyszczam pomidory, kroje w kostkę i dorzucam do zupy lub dodaję przecier pomidorowy lub passatę. Ponownie wszystko zagotowuję. Doprawiam pieprzem i solą (w wersji dla rodziców). Posypuje natką pietruszki i całość miksuję.

Taką zupkę można również podać z dowolnym mięsem, groszkiem ptysiowym, grzankami.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger