- 0,5 kg korzenia pietruszki,
- duża cebula,
- duży por,
- 50 g masła,
- 2,5 litra bulionu warzywnego,
- pieprz,
- szczypta kurkumy,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie),
- 2 łyżki szczypiorku,
- 2 łyżki koperku.
Obieram wszystkie warzywa, płuczę i kroję na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewam masło i wrzucam warzywa. Dusze je na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Zalewam bulionem. Przyprawiam pieprzem, kurkumą i gotuje aż warzywa zmiękną. Całość miksuję, dodaję zioła (szczypiorek i koperek) i opcjonalnie kwaśną śmietanę (bo nabiał ogranicza wchłanianie żelaza). Podaję z gotowanymi na sypko ziemniakami, makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz