maja 04, 2020

Zupa pietruszkowa

Składniki:
  • 0,5 kg korzenia pietruszki, 
  • duża cebula, 
  • duży por, 
  • 50 g masła, 
  • 2,5 litra bulionu warzywnego, 
  • pieprz, 
  • szczypta kurkumy, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie), 
  • 2 łyżki szczypiorku, 
  • 2 łyżki koperku.
Przygotowanie:

Obieram wszystkie warzywa, płuczę i kroję na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewam masło i wrzucam warzywa. Dusze je na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Zalewam bulionem. Przyprawiam pieprzem, kurkumą i gotuje aż warzywa zmiękną. Całość miksuję, dodaję zioła (szczypiorek i koperek) i opcjonalnie kwaśną śmietanę (bo nabiał ogranicza wchłanianie żelaza). Podaję z gotowanymi na sypko ziemniakami, makaronem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger