kwietnia 30, 2020

Zupa pomidorowa z fasolą

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 cebulka, 
  • 3 marchewki, 
  • 2-3 łyżki masła klarowanego (lub oliwy z oliwek), 
  • passata pomidorowa (680g), 
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego (z mięsa dobrej jakości bez GMO i antybiotyków), a jak nie mam to daję wodę, 
  • słoik czerwonej fasoli lub białej (360g) lub fasola z puszki (ja unikam produktów z puszki więc użyłam ze słoika), 
  • pęczek natki pietruszki (może być suszona), 
  • odrobina majeranku,
  • pieprz, 
  • sól w wersji dla rodziców, 
  • drobny makaron, 
  • opcjonalnie – żółty ser.
Przygotowanie:

Cebulkę kroję w drobna kostkę, duszę na maśle z odrobiną wody, dodaję rozdrobniony czosnek i pokrojone marchewki. Wszystko zalewam passatą pomidorową, dokładam bazylię. Podgrzewam przez ok 15 minut, po czym przekładam do garnka i zalewam bulionem lub wodą. Odsączam fasolę z zalewy, płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka. Dodaję natkę pietruszki, majeranek i gotuję do miękkości. Po czym przyprawiam pieprzem oraz solą (w wersji dla rodziców).

Makaron gotuję oddzielnie wg. instrukcji na opakowaniu.

Zupę można zmiksować (ja akurat tym razem tego nie uczyniłam).

Makaron nakładam na talerze i zalewam gorąca zupą, posypuję tartym żółtym serem.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger