Składniki
- 2 ziemniaki,
- 1 mała cukinia,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 2 pomidory,
- 1 marchewka,
- ½ pietruszki,
- 1/2 cebuli,
- natka pietruszki,
- koperek,
- zioła prowansalskie,
- pieprz,
- słodka papryka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki jogurtu greckiego (można pominąć).
Ziemniaki, cukinię, paprykę, pomidory, marchew, pietruszkę i cebulę kroję w
drobną kostkę. Wrzucam warzywa do garnka i zalewam wodą (ok. 2 litry).
Dorzucam zioła. Gotuję ok. 30 minut. Na końcu dodaję łyżkę masła klarowanego lub oliwy z oliwek oraz jogurt.
Zupę można zmiksować (ja nie miksowałam) i podawać z grzankami, kluseczkami lub z groszkiem ptysiowym domowej roboty. Można również dodać odrobinę dowolnego gotowanego mięsa (bez GMO i antybiotyków) lub ugotowane jajko.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza