maja 04, 2020

Zupa z papryką i cukinią

Składniki
  • 2 ziemniaki,
  • 1 mała cukinia,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 2 pomidory,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • 1/2 cebuli,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • łyżka masła, 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (można pominąć).
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, cukinię, paprykę, pomidory, marchew,  pietruszkę i cebulę  kroję w drobną kostkę. Wrzucam warzywa do garnka i zalewam wodą (ok. 2 litry).
Dorzucam zioła. Gotuję ok. 30 minut. Na końcu dodaję łyżkę masła klarowanego lub oliwy z oliwek oraz jogurt. 
Zupę można zmiksować (ja nie miksowałam) i podawać z grzankami, kluseczkami lub z groszkiem ptysiowym domowej roboty. Można również dodać odrobinę dowolnego gotowanego mięsa (bez GMO i antybiotyków) lub ugotowane jajko.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger