kwietnia 30, 2020

Zupa z zielonego groszku, kapusty i papryki

Składniki:
  • 3 marchewki, 
  • 1 pietruszka, 
  • 4 ziemniaki, 
  • 3 cebule, 
  • 1 żółta papryka (może być tez w innym kolorze), 
  • ¼ główki białek kapusty, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub taki ze słoika), 
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek (ja użyłam masła), 
  • ½ łyżeczki kminku, 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody), 
  • pieprz, 
  • sól (w wersji dla rodziców), 
  • natka pietruszki.
Ewentualnie:

Kawałek dobrej jakości kiełbasy najlepiej własnej roboty lub kawałek ugotowanego mięsa drobiowego.

Przygotowanie:
Oczyszczam i drobno kroję marchewki, pietruszkę, cebule, paprykę, ziemniaki oraz białą kapustę. Wszystko chwilę duszę na maśle klarowanym. Po chwili dodaję obrany, poszatkowany czosnek oraz zielony groszek. Dorzucam kminek i kurkumę. Wszystko zalewam bulionem i gotuje do miękkości. Doprawiam pieprzem i solą (w wersji dla rodziców). Na końcu posypuje natką pietruszki.

Jeśli chce by zupa była bardziej syta dodaję do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę (podduszona na maśle) lub ugotowany kawałek mięsa drobiowego.



Fot. Kasia



Fot. Kasia



Fot. Kasia


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger