- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- 3 cebule,
- 1 żółta papryka (może być tez w innym kolorze),
- ¼ główki białek kapusty,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub taki ze słoika),
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek (ja użyłam masła),
- ½ łyżeczki kminku,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody),
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców),
- natka pietruszki.
Ewentualnie:
Kawałek dobrej jakości kiełbasy najlepiej własnej roboty lub kawałek ugotowanego mięsa drobiowego.
Przygotowanie:
Oczyszczam i drobno kroję marchewki, pietruszkę, cebule, paprykę, ziemniaki oraz białą kapustę. Wszystko chwilę duszę na maśle klarowanym. Po chwili dodaję obrany, poszatkowany czosnek oraz zielony groszek. Dorzucam kminek i kurkumę. Wszystko zalewam bulionem i gotuje do miękkości. Doprawiam pieprzem i solą (w wersji dla rodziców). Na końcu posypuje natką pietruszki.
Jeśli chce by zupa była bardziej syta dodaję do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę (podduszona na maśle) lub ugotowany kawałek mięsa drobiowego.
Fot. Kasia
Fot. Kasia
Fot. Kasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz