maja 04, 2020

Budyń dyniowy


Składniki:
  • 250 ml mleka (ja użyłam mleka owsianego),
  • 100 g upieczonej (lub ugotowanej) i zmiksowanej na puree dyni,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie),
  • szczypta imbiru (opcjonalnie),
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • coś do osłodzenia: 1-2 zmielone daktyle, kilka rodzynek albo u starszych dzieci syrop klonowy.

Wykonanie:

Do garnka wlewam 200 ml mleka, dodaję puree z dyni i mielone daktyle, ewentualnie kilka mielonych rodzynek albo syrop klonowy. Wszystko zagotowuję. Dodaję przyprawy. W szklance mieszam pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną i wlewam do wrzątku. Gotuję kilka minut ciągle mieszając. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger