maja 04, 2020

Budyń z batata

Składniki:
  • 250 ml mleka (ja użyłam mleka owsianego),
  • 100 g upieczonego (lub ugotowanego) i zmiksowanego na puree batata,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie),
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie),
  • szczypta imbiru (opcjonalnie),
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • coś do osłodzenia: 1-2 zmielone daktyle (syrop daktylowy), kilka rodzynek albo u starszych dzieci syrop klonowy.

Wykonanie: 

Do garnka wlewam 200 ml mleka, dodaję puree z batata i mielone daktyle (ewentualnie kilka mielonych rodzynek) lub syrop klonowy. Wszystko zagotowuję. Dodaję przyprawy. W szklance mieszam pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną i wlewam do wrzątku. Gotuję kilka minut ciągle mieszając. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger