- 250 ml mleka (ja użyłam mleka owsianego),
- 100 g upieczonego (lub ugotowanego) i zmiksowanego na puree batata,
- szczypta cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie),
- szczypta kardamonu (opcjonalnie),
- szczypta imbiru (opcjonalnie),
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
- coś do osłodzenia: 1-2 zmielone daktyle (syrop daktylowy), kilka rodzynek albo u starszych dzieci syrop klonowy.
Wykonanie:
Do garnka wlewam 200 ml mleka, dodaję puree z batata i mielone daktyle (ewentualnie kilka mielonych rodzynek) lub syrop klonowy. Wszystko zagotowuję. Dodaję przyprawy. W szklance mieszam pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną i wlewam do wrzątku. Gotuję kilka minut ciągle mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz