- 1/3 opakowania makaronu (ja użyłam świderki),
- 1/2 kg brukselki (może być mrożona),
- 1/2 kg fasolki szparagowej (może być mrożona),
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
- 1 cebula,
- szklanka jogurtu greckiego,
- łyżeczka mąki,
- szklanka utartego sera żółtego,
- 3 łyżeczki oregano,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców),
- masło.
Makaron gotuje na półtwardo. Brukselkę oczyszczam, myje i gotuje w wodzie przez ok.10 minut, po czym dodaję oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Warzywa gotuje kolejne 10 minut. Wyciągam je z wody i mieszam z makaronem. Na suchej patelni prażę ziarna słonecznika i dorzucam je do makaronu z warzywami. Cebule obieram i szatkuję. Po czym duszę ją na maśle klarowanym aż się zeszkli. Jogurt grecki łączę z mąką, połową sera żółtego, cebulą i przyprawami (pieprzem, słodką papryką, oregano, natką pietruszki). Brytfankę smaruje masłem i przekładam do niej makaron z warzywami i słonecznikiem. Wszystko zalewam jogurtem i posypuję resztą utartego sera.
Wszystko zapiekam ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz