maja 15, 2020

Makaron z brukselką i fasolką szparagową BLW

Składniki:
  • 1/3 opakowania makaronu (ja użyłam świderki),
  • 1/2 kg brukselki (może być mrożona),
  • 1/2 kg fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1 cebula,
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • łyżeczka mąki,
  • szklanka utartego sera żółtego,
  • 3 łyżeczki oregano, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • pieprz,
  • sól (w wersji dla rodziców),
  • masło.
Przygotowanie:
Makaron gotuje na półtwardo. Brukselkę oczyszczam, myje i gotuje w wodzie przez ok.10 minut, po czym dodaję oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Warzywa gotuje kolejne 10 minut. Wyciągam je z wody i mieszam z makaronem. Na suchej patelni prażę ziarna słonecznika i dorzucam je do makaronu z warzywami. Cebule obieram i szatkuję. Po czym duszę ją na maśle klarowanym aż się zeszkli. Jogurt grecki łączę z mąką, połową sera żółtego, cebulą i przyprawami (pieprzem, słodką papryką, oregano, natką pietruszki). Brytfankę smaruje masłem i przekładam do niej makaron z warzywami i słonecznikiem. Wszystko zalewam jogurtem i posypuję resztą utartego sera. 

Wszystko zapiekam ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger