maja 04, 2020

Makaron z sosem szpinakowo - brokułowym BLW

Składniki:
  • szpinak baby dowolna ilość (może być mrożony), 
  • 2-3 łyżeczki masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
  • kawałek ugotowanego brokuła, 
  • ząbek czosnku, 
  • żółtko jaja (1 na porcję), 
  • pieprz czarny mielony do smaku, 
  • sok z cytryny, 
  • gałka muszkatołowa,
  • dowolny makaron, 
  • sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:

Na patelni topię masło klarowane, dodaję liście szpinaku i duszę na małym płomieniu, aż szpinak straci objętość. Kolejno dodaję ugotowanego rozdrobnionego brokuła oraz poszatkowany czosnek. Wszystko duszę przez chwilę. Do szpinaku i brokuła dodaję surowe żółtko i dokładnie mieszam . Sos podgrzewam aż żółtko się zetnie. Dodaję sok z cytryny, przyprawiam pieprzem, gałką muszkatołową i solą (w wersji dla rodziców).

Podaję z ugotowanym makaronem. Danie można posypać żółtym serem, a sos zmiksować młodszym dzieciom.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger