- szpinak baby dowolna ilość (może być mrożony),
- 2-3 łyżeczki masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
- kawałek ugotowanego brokuła,
- ząbek czosnku,
- żółtko jaja (1 na porcję),
- pieprz czarny mielony do smaku,
- sok z cytryny,
- gałka muszkatołowa,
- dowolny makaron,
- sól (w wersji dla rodziców).
Na patelni topię masło klarowane, dodaję liście szpinaku i duszę na małym płomieniu, aż szpinak straci objętość. Kolejno dodaję ugotowanego rozdrobnionego brokuła oraz poszatkowany czosnek. Wszystko duszę przez chwilę. Do szpinaku i brokuła dodaję surowe żółtko i dokładnie mieszam . Sos podgrzewam aż żółtko się zetnie. Dodaję sok z cytryny, przyprawiam pieprzem, gałką muszkatołową i solą (w wersji dla rodziców).
Podaję z ugotowanym makaronem. Danie można posypać żółtym serem, a sos zmiksować młodszym dzieciom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz