maja 18, 2020

Placki pomidorowo-szczypiorkowe BLW

Składniki:
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych,
  • garść suszonych pomidorów z zalewy lub zwykłych suszonych ( ja użyłam te bez zalewy),
  • jajko od szczęśliwej kurki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek bazylii,
  • natka pietruszki,
  • 250g mąki (ja użyłam pszennej),
  • pieprz,
  • sól (w wersji dla rodziców).

Przygotowanie:
Pomidory kroję w kostkę (nie obieram ze skórki - ale można to zrobić). Odstawiam na chwilę aby puściły sok. Sok wylewam, pomidorki lekko rozgniatam.
Pomidory suszone odsączam z zalewy (zwykłe suszone moczę kilka minut we wrzątku) i kroję w drobną kostkę. Dodaję do pomidorków koktajlowych.
Szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię (można użyć suszonej) drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i wrzucam do pomidorów. Dodaję jajko, mąkę i pieprz do smaku (sól w wersji dla rodziców). Wszystko dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam partiami na rozgrzaną patelnię i smażę na suchej patelni (lub z odrobiną masła klarownego).
Placuszki można jeść same lub z sosem czosnkowym, jogurtowo- ziołowym albo posypać tartym żółtym serem, można je nawet podać jako dodatek do mięsa.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger