- 0,5 kg pomidorków koktajlowych,
- garść suszonych pomidorów z zalewy lub zwykłych suszonych ( ja użyłam te bez zalewy),
- jajko od szczęśliwej kurki,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek bazylii,
- natka pietruszki,
- 250g mąki (ja użyłam pszennej),
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:
Pomidory kroję w kostkę (nie obieram ze skórki - ale można to zrobić). Odstawiam na chwilę aby puściły sok. Sok wylewam, pomidorki lekko rozgniatam.
Pomidory suszone odsączam z zalewy (zwykłe suszone moczę kilka minut we wrzątku) i kroję w drobną kostkę. Dodaję do pomidorków koktajlowych.
Szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię (można użyć suszonej) drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i wrzucam do pomidorów. Dodaję jajko, mąkę i pieprz do smaku (sól w wersji dla rodziców). Wszystko dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam partiami na rozgrzaną patelnię i smażę na suchej patelni (lub z odrobiną masła klarownego).
Pomidory suszone odsączam z zalewy (zwykłe suszone moczę kilka minut we wrzątku) i kroję w drobną kostkę. Dodaję do pomidorków koktajlowych.
Szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię (można użyć suszonej) drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i wrzucam do pomidorów. Dodaję jajko, mąkę i pieprz do smaku (sól w wersji dla rodziców). Wszystko dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam partiami na rozgrzaną patelnię i smażę na suchej patelni (lub z odrobiną masła klarownego).
Placuszki można jeść same lub z sosem czosnkowym, jogurtowo- ziołowym albo posypać tartym żółtym serem, można je nawet podać jako dodatek do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz