Składniki:
- 50 dag ziemniaków,
- 25 dag kapusty kiszonej,
- jajko,
- 5 dag mąki,
- pieprz,
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy,
- pęczek koperku (może być suszony),
- majeranek,
- sól ( w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, płucze i trę na tarce o grubych oczkach. Po czym wyciskam nadmiar soku. Kapustę odsączam i siekam (jeśli jest zbyt kwaśna to płuczę ją w wodzie). Dodaję do ziemniaków razem z mąką i jajkiem. Doprawiam pieprzem, majerankiem, koperkiem oraz solą (w wersji dla rodziców i starszych dzieci).
Rozgrzewam patelnię i smażę placki na odrobinie masła klarowanego lub na suchej patelni.
Rozgrzewam patelnię i smażę placki na odrobinie masła klarowanego lub na suchej patelni.
Takie placki doskonale smakują z sałatką ze świeżych warzyw lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz