maja 20, 2020

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą BLW


Składniki:
  • 50 dag ziemniaków, 
  • 25 dag kapusty kiszonej, 
  • jajko, 
  • 5 dag mąki, 
  • pieprz, 
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy, 
  • pęczek koperku (może być suszony), 
  • majeranek, 
  • sól ( w wersji dla rodziców).

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, płucze i trę na tarce o grubych oczkach. Po czym wyciskam nadmiar soku. Kapustę odsączam i siekam (jeśli jest zbyt kwaśna to płuczę ją w wodzie). Dodaję do ziemniaków razem z mąką i jajkiem. Doprawiam pieprzem, majerankiem, koperkiem oraz solą (w wersji dla rodziców i starszych dzieci).

Rozgrzewam patelnię i smażę placki na odrobinie masła klarowanego lub na suchej patelni.

Takie placki doskonale smakują z sałatką ze świeżych warzyw lub jako dodatek do mięsa lub ryby.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger