maja 04, 2020

Rosyjska solianka

Składniki:
  • 500 g dobrej jakości miękkiego mięsa (bez GMO i antybiotyków),
  • 2 cebule,
  • 2 l bulionu domowej roboty lub wody, 
  • łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek, 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki, 
  • pietruszka, 
  • 3 ziemniaki,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • kminek,
  • 3 ogórki kiszone (u dzieci poniżej 1 roku życia pominąć ze względu na sól),
  • 20 zielonych oliwek (pominąć u dzieci poniżej 1 roku życia ze wzgl. na sól),
  • 4 łyżki śmietany (można pominąć),
  • cytryna,
  • pieprz, 
  • sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:

Mięso drobno kroję, dodaję poszatkowaną cebulę i zalewam bulionem. Gotuję 30 minut, po tym czasie dodaję podduszony na maśle klarownym przecier pomidorowy wraz rozgniecionymi ząbkami  czosnku. Obieram marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Pokrojone w kostkę wrzucam do zupy. Następnie dodaję  ziela angielskie, liście laurowe, rozdrobniony kminek, pokrojone drobno ogórki i oliwki. Zupę gotuję do miękkości warzyw. Doprawiam pieprzem i solą (w wersji dla rodziców). Do miseczek wkładam po plasterku cytryny i zalewam zupą. Wierzch dekoruję śmietaną. 

Młodszym dzieciom zupę można zmiksować. 






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger