- 500 g dobrej jakości miękkiego mięsa (bez GMO i antybiotyków),
- 2 cebule,
- 2 l bulionu domowej roboty lub wody,
- łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- 2 ziela angielskie,
- 2 listki laurowe,
- kminek,
- 3 ogórki kiszone (u dzieci poniżej 1 roku życia pominąć ze względu na sól),
- 20 zielonych oliwek (pominąć u dzieci poniżej 1 roku życia ze wzgl. na sól),
- 4 łyżki śmietany (można pominąć),
- cytryna,
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców).
Mięso drobno kroję, dodaję poszatkowaną cebulę i zalewam bulionem. Gotuję 30 minut, po tym czasie dodaję podduszony na maśle klarownym przecier pomidorowy wraz rozgniecionymi ząbkami czosnku. Obieram marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Pokrojone w kostkę wrzucam do zupy. Następnie dodaję ziela angielskie, liście laurowe, rozdrobniony kminek, pokrojone drobno ogórki i oliwki. Zupę gotuję do miękkości warzyw. Doprawiam pieprzem i solą (w wersji dla rodziców). Do miseczek wkładam po plasterku cytryny i zalewam zupą. Wierzch dekoruję śmietaną.
Młodszym dzieciom zupę można zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz