maja 17, 2020

Ziemniaczanka inaczej

Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła klarownego lub oliwy,
  • 0,3 kg surowego chudego boczku (w przypadku młodszych dzieci można dać inne chude mięso),
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • pieprz,
  • sól (w wersji dla rodziców),
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek obieram i kroje w kostkę. Wszystko wrzucam do garnka. Boczek kroję w mniejsze kawałki i wkładam do warzyw. Dodaję masło klarowne. Duszę wszystko przez chwilę. Następnie dorzucam wszystkie przyprawy i zalewam 2-2,5 litrami wody. Zupę gotuje ok 40 minut do miękkości mięsa i warzyw. Na końcu dodaję sok z cytryny i jogurt naturalny.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger