- 6 średnich ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła klarownego lub oliwy,
- 0,3 kg surowego chudego boczku (w przypadku młodszych dzieci można dać inne chude mięso),
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- łyżeczka natki pietruszki,
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców),
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek obieram i kroje w kostkę. Wszystko wrzucam do garnka. Boczek kroję w mniejsze kawałki i wkładam do warzyw. Dodaję masło klarowne. Duszę wszystko przez chwilę. Następnie dorzucam wszystkie przyprawy i zalewam 2-2,5 litrami wody. Zupę gotuje ok 40 minut do miękkości mięsa i warzyw. Na końcu dodaję sok z cytryny i jogurt naturalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz