maja 25, 2020

Zupa brokułowa z kukurydzą

Składniki:
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • biała część pora,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek, 
  • ¼ selera, 
  • 2 marchewki, 
  • pietruszka, 
  • 5 ziemniaków,
  • 1 podwójny filet z kurczaka (lub kawałek fileta z indyka) – można pominąć i zupę ugotować na bulionie warzywnym lub wodzie, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 ziele angielskie, 
  • czerwona papryka, 
  • ½ słoika kukurydzy,
  • nieduży brokuł, 
  • natka pietruszki, 
  • pieprz, 
  • sól (w wersji dla rodziców), 
  • szczypta kurkumy, 
  • szczypta imbiru. 

Przygotowanie: 

Cebulę, czosnek i pora oczyszczam i drobno szatkuję. Następnie wrzucam do garnka z masłem klarowanym i duszę aż się zeszklą. Seler, marchewki, pietruszkę, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do garnka z cebulą. Filety z kurczaka kroję w mniejsze kawałki i dodaję do warzyw. Wszystko zalewam wodą ( ok 2 l), dorzucam liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam i gotuje do miękkości. Do zupy dodaję, czerwoną paprykę pokrojoną w paski lub w kostkę, ½ słoika kukurydzy i brokuł podzielony na mniejsze różyczki. Dosypuję natkę pietruszki, pieprz, kurkumę, imbir. Dolewam wody jeśli zupa jest za gęsta. Gotuję jeszcze przez chwilę aż brokuły zmiękną. Doprawiam solą (w wersji dla rodziców).




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger