- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 5 ziemniaków,
- 1 pietruszka,
- 3 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oliwy),
- 2 l wody,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 4 ząbki czosnku,
- 350 g liści szpinaku (może być mrożony),
- 4 łyżki soku z cytryny,
- po pół garści natki pietruszki i koperku,
- przyprawy: sól (w wersji dla rodziców), pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma (da piękny kolor) i imbir,
- jajka na twardo,
- opcjonalnie (śmietanka 18%).
Wszystkie warzywa (marchew, cebulę, ziemniaki, pietruszkę) myję, obieram i kroję w kostkę. Następnie wrzucam do garnka z rozgrzanym masłem klarowanym.
Warzywa podsmażam na maśle bez przykrycia przez ok 15 minut.
Warzywa podsmażam na maśle bez przykrycia przez ok 15 minut.
Do garnka wlewam 2 litry wody dodaję obrane i przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku oraz przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę kurkumy i imbiru . Gotuje 10 minut.
Szpinak przepłukuję pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka z warzywami.
Dodaję po pół garści natki pietruszki i koperku. Garnek przykrywam przykrywką. Wszystko gotuję do miękkości warzyw.
Gdy warzywa są już miękkie dodaję cztery łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny lub limonki. Przyprawiam solą w wersji dla rodziców.
Do zupy można dodać 3 łyżki śmietany. Ja nie dodaję ze względu na to, że nabiał ogranicza wchłanianie żelaza.
Zupę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz