maja 21, 2020

Zupa szpinakowa

Składniki:
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula, 
  • 5 ziemniaków,
  • 1 pietruszka,
  • 3 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oliwy),
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 350 g liści szpinaku (może być mrożony),
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • po pół garści natki pietruszki i koperku,
  • przyprawy: sól (w wersji dla rodziców), pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma (da piękny kolor) i imbir,
  • jajka na twardo,
  • opcjonalnie (śmietanka 18%).
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa (marchew, cebulę, ziemniaki, pietruszkę) myję, obieram i kroję w kostkę. Następnie wrzucam do garnka z rozgrzanym masłem klarowanym.
Warzywa podsmażam na maśle bez przykrycia przez ok 15 minut. 

Do garnka wlewam 2 litry wody dodaję obrane i przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku oraz przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę kurkumy i imbiru . Gotuje 10 minut. 

Szpinak przepłukuję pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka z warzywami.
Dodaję po pół garści natki pietruszki i koperku. Garnek przykrywam przykrywką. Wszystko gotuję do miękkości warzyw. 

Gdy warzywa są już miękkie dodaję cztery łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny lub limonki. Przyprawiam solą w wersji dla rodziców. 

Do zupy można dodać 3 łyżki śmietany. Ja nie dodaję ze względu na to, że nabiał ogranicza wchłanianie żelaza. 

Zupę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem. 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger