maja 20, 2020

Zupa z brokułami i kurczakiem


Składniki:
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • biała część pora, 
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek, 
  • ¼ selera, 
  • 2 marchewki, 
  • pietruszka, 
  • 1 podwójny filet z kurczaka (lub kawałek fileta z indyka) – można pominąć i zupę ugotować na bulionie warzywnym, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 ziele angielskie, 
  • passata pomidorowa, 
  • czerwona papryka, 
  • ½ słoika kukurydzy,
  • brokuł, 
  • natka pietruszki, 
  • pieprz, 
  • sól (w wersji dla rodziców), 
  • szczypta kurkumy, 
  • szczypta imbiru,
  • ½ opakowania makaronu (dowolnego).
Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i pora oczyszczam i drobno szatkuję. Następnie wrzucam do garnka z masłem klarowanym i duszę aż się zeszklą. Seler, marchewki, pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do garnka z cebulą. Filety z kurczaka kroję w mniejsze kawałki i dodaję do warzyw. Wszystko zalewam wodą ( ok 1,5 l), dorzucam liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam i gotuje do miękkości. Do zupy dodaję ½ passaty pomidorowej, czerwoną paprykę pokrojoną w paski lub w kostkę, ½ słoika kukurydzy i brokuł podzielony na mniejsze różyczki. Dosypuję natkę pietruszki, pieprz, kurkumę, imbir. Dolewam wody jeśli zupa jest za gęsta. Gotuje jeszcze przez chwilę aż warzywa zmiękną. Doprawiam solą (w wersji dla rodziców).

Makaron gotuje w osobnym garnku.

Zupę podaję z makaronem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger