- 30 dag miękkiego mięsa (wieprzowina, wołowiny, cielęciny - dobrej jakości bez GMO i antybiotyków),
- 1/2 główki kapusty włoskiej lub modrej kapusty (ja takiej użyłam),
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 pory,
- 20 dag fasolki szparagowej,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- słoiczek zielonego groszku (może być również mrożony - 200 g),
- 3 ogórki kiszone (u młodszych dzieci można pominąć),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 l bulionu (oczywiści z dobrej jakości mięsa) lub wody,
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców),
- kminek,
- kolendra,
- natka pietruszki.
Mięso kroje w drobną kostkę. Zalewam 1,5 l zimnej wody i gotuje do miękkości (ok. 1 godziny). Kapustę szatkuję, obieram ziemniaki i kroję na mniejsze kawałki. Marchewki, pory (tylko białą część) kroję w ćwiartki, fasolkę - w kawałki. Warzywa wkładam do garnka z gotującym się mięsem. Dorzucam ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję zielony groszek i pokrojone kiszone ogórki. Wrzucam rozdrobniony czosnek, pieprz, sól (w wersji dla rodziców), mielony kminek, kolendrę i natkę pietruszki. Zupę jeszcze chwilę gotuję.
Tak przygotowaną zupę można zmiksować - młodszym dzieciom i dodać odrobinę masła lub oliwy z oliwek.
Taką zupę można również ugotować bez mięsa na bulionie warzywnym.
Taką zupę można również ugotować bez mięsa na bulionie warzywnym.
![]() |
Fot. Kasia |
![]() |
Fot. Kasia |
![]() |
Fot. Kasia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz