maja 04, 2020

Zupa z fasolki szparagowej i kapusty

Składniki:
  • 30 dag miękkiego mięsa (wieprzowina, wołowiny, cielęciny - dobrej jakości bez GMO i antybiotyków),
  • 1/2 główki kapusty włoskiej lub modrej kapusty (ja takiej użyłam),
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 pory,
  • 20 dag fasolki szparagowej,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • słoiczek zielonego groszku (może być również mrożony - 200 g),
  • 3 ogórki kiszone (u młodszych dzieci można pominąć),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 l bulionu (oczywiści z dobrej jakości mięsa) lub wody,
  • pieprz, 
  • sól (w wersji dla rodziców),
  • kminek,
  • kolendra, 
  • natka pietruszki.
 Przygotowanie:

Mięso kroje w drobną kostkę. Zalewam 1,5 l zimnej wody i gotuje do miękkości (ok. 1 godziny). Kapustę szatkuję, obieram ziemniaki i kroję na mniejsze kawałki. Marchewki, pory (tylko białą część) kroję w ćwiartki, fasolkę - w kawałki. Warzywa wkładam do garnka z gotującym się mięsem. Dorzucam ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję zielony groszek i pokrojone kiszone ogórki. Wrzucam rozdrobniony czosnek, pieprz, sól (w wersji dla rodziców), mielony kminek, kolendrę i natkę pietruszki. Zupę  jeszcze chwilę gotuję. 

Tak przygotowaną zupę można zmiksować - młodszym dzieciom i dodać odrobinę masła lub oliwy z oliwek.

Taką zupę można również ugotować bez mięsa na bulionie warzywnym. 

Fot. Kasia

Fot. Kasia

Fot. Kasia


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger