maja 20, 2020

Zupa ze słodkiej kapusty


Składniki:
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 mała główka kapusty lub pół główki jeśli jest duża,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek koperku lub suszony koperek,
  • około 6 ziemniaków,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta kminku,
  • czarny pieprz do smaku,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek (lub masła klarowanego),
  • lubczyk,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego opcjonalnie (ja nie dawałam),
  • sól (w wersji dla rodziców).

Przygotowanie:
 
Cebulę kroję w kostkę, podduszam w garnku na oleju (oliwie z oliwek, maśle klarowanym). Marchew, pietruszkę trę na tarce o grubych oczkach i dodaję do cebuli. Wszystko duszę kilka minut. Kapustę bardzo drobno szatkuje i dodaję do warzyw.
Dolewam wody, dodaję listki, ziele, pieprz, lubczyk, pozostałe przyprawy i zgnieciony przez praskę (lub utarty na tarce) ząbek czosnku. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję ok 30 minut. Na tym etapie można dodać przecier pomidorowy. Zupę doprawiam wg. uznania.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger