Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 mała główka kapusty lub pół główki jeśli jest duża,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pęczek koperku lub suszony koperek,
- około 6 ziemniaków,
- 3 listki laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- szczypta kurkumy,
- szczypta kminku,
- czarny pieprz do smaku,
- kilka łyżek oliwy z oliwek (lub masła klarowanego),
- lubczyk,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego opcjonalnie (ja nie dawałam),
- sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę, podduszam w garnku na oleju (oliwie z oliwek, maśle klarowanym). Marchew, pietruszkę trę na tarce o grubych oczkach i dodaję do cebuli. Wszystko duszę kilka minut. Kapustę bardzo drobno szatkuje i dodaję do warzyw.
Dolewam wody, dodaję listki, ziele, pieprz, lubczyk, pozostałe przyprawy i zgnieciony przez praskę (lub utarty na tarce) ząbek czosnku. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję ok 30 minut. Na tym etapie można dodać przecier pomidorowy. Zupę doprawiam wg. uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz