Budyń czekoladowy lubi niemal każdy. Postanowiłam więc zrobić zdrową, bezcukrową i sycącą wersję tego dania z wykorzystaniem płatków owsianych.
Przygotowanie takiego budyniu nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych zwykłych,
- 1 szklanka mleka owsianego (może być również kokosowe lub zwykłe mleko),
- 2 suszone daktyle,
- kostka gorzkiej czekolady lub odrobina kakao (karobu),
- szczypta cynamonu (opcjonalnie),
- szczypta imbiru (opcjonalnie),
- szczypta kardamonu (opcjonalnie),
- kilka migdałów,
- kilka truskawek.
Przygotowanie:
Płatki owsiane moczę razem z daktylami przez noc w szklance mleka owsianego lub kokosowego (ewentualnie mleka krowiego). Rano gotuję je przez 10 minut, dodaję przyprawy i kostkę gorzkiej czekolady, po czym wszystko blenduję. Posypuję migdałami i dodaję truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz