czerwca 08, 2020

Czekoladowy budyń owsiany z truskawkami i migdałami

Budyń czekoladowy lubi niemal każdy. Postanowiłam więc zrobić zdrową, bezcukrową i sycącą wersję tego dania z wykorzystaniem płatków owsianych.
Przygotowanie takiego budyniu nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:
  • 2 łyżki płatków owsianych zwykłych,
  • 1 szklanka mleka owsianego (może być również kokosowe lub zwykłe mleko),
  • 2 suszone daktyle,
  • kostka gorzkiej czekolady lub odrobina kakao (karobu),
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • szczypta imbiru (opcjonalnie),
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie),
  • kilka migdałów,
  • kilka truskawek.
Przygotowanie:

Płatki owsiane moczę razem z daktylami przez noc w szklance mleka owsianego lub kokosowego (ewentualnie mleka krowiego). Rano gotuję je przez 10 minut, dodaję przyprawy i kostkę gorzkiej czekolady, po czym wszystko blenduję. Posypuję migdałami i dodaję truskawki.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger