Owsianka z musem jest bardzo pożywna i zdrowa. Mus marchewkowo - jabłkowy jest słodki. Marchewka dzięki długiemu gotowaniu nabiera słodyczy. Gdy po raz pierwszy zrobiłam ten mus, nie mogłam uwierzyć w to, że duszona marchewka i jabłko mogą być tak pyszne.
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych (zwykłych),
- 1 szklanka mleka owsianego lub wody,
- kilka rodzynek,
- odrobina masła klarowanego,
- 2 marchewki,
- szczypta imbiru (opcjonalnie),
- szczypta kardamonu (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu (opcjonalnie),
- sok z cytryny,
- ziarna słonecznika.
Przygotowanie:
Do
garnka wsypuję płatki owsiane i rodzynki, zalewam szklaną mleka
owsianego lub wody. Dodaję wszystkie przyprawy (imbir, kardamon i cynamon) i
odrobinę masła. Wszystko gotuję na wolnym ogniu 15-20 minut aż płatki
będą miękkie.
Mus marchewkowo - jabłkowy:
Do rondelka z niewielką ilością wrzącej wody wrzucam pokrojoną marchewkę. Wody ma być na równi z marchewką albo nawet trochę mniej. Dosypuję trochę imbiru, parę kropel z cytryny. Duszę ok 20-30 min. Wody nie wylewam. Do tak ugotowanej marchewki dodaję obrane i pokrojone w kawałki jabłko
i dusze kolejne 10 minut. Wszystko miksuję. Nakładam na ciepłą owsiankę i posypuje słonecznikiem.
i dusze kolejne 10 minut. Wszystko miksuję. Nakładam na ciepłą owsiankę i posypuje słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz