czerwca 21, 2020

Owsianka z musem marchewkowo - jabłkowym

Owsianka z musem jest bardzo pożywna i zdrowa. Mus marchewkowo - jabłkowy jest słodki. Marchewka dzięki długiemu gotowaniu nabiera słodyczy. Gdy po raz pierwszy zrobiłam ten mus, nie mogłam uwierzyć w to, że duszona marchewka i jabłko mogą być tak pyszne.

Składniki:
  • 2 łyżki płatków owsianych (zwykłych),
  • 1 szklanka mleka owsianego lub wody,
  • kilka rodzynek,
  • odrobina masła klarowanego,
  • 2 marchewki,
  • szczypta imbiru (opcjonalnie),
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • sok z cytryny,
  • ziarna słonecznika.

Przygotowanie:

Do garnka wsypuję płatki owsiane i rodzynki, zalewam szklaną mleka owsianego lub wody. Dodaję wszystkie przyprawy (imbir, kardamon i cynamon) i odrobinę masła. Wszystko gotuję na wolnym ogniu 15-20 minut aż płatki będą miękkie.

Mus marchewkowo - jabłkowy:
Do rondelka z niewielką ilością wrzącej wody wrzucam pokrojoną marchewkę. Wody ma być na równi z marchewką albo nawet trochę mniej. Dosypuję trochę imbiru,  parę kropel z cytryny. Duszę ok 20-30 min. Wody nie wylewam. Do tak ugotowanej marchewki dodaję obrane i pokrojone w kawałki jabłko
i dusze kolejne 10 minut.  Wszystko miksuję. Nakładam na ciepłą owsiankę i posypuje słonecznikiem.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger