czerwca 03, 2020

Placki bananowe BLW

Przepis na szybkie, mięciutkie placuszki bananowe dla dzieci i dla dorosłych. Nie zawierają cukru, a ich wykonanie jest dziecinnie proste.

Placki są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Śmiało można je również zabrać ze sobą i dać dziecku do rączki podczas spaceru.

Składniki:
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 jajko (od szczęśliwej kurki),
  • 2 łyżki mąki (najlepiej pszenna, owsiana lub kukurydziana),
  • szczypta cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie),
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Banana rozgniatam widelcem na papkę, dodaję do niego całe jajko i mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy (można użyć do tego blendera i wszystko od razu zmiksować).
Dosypuję cynamon, szczyptę kurkumy, przesianą mąkę - wszystko dokładnie mieszam. Jeśli ciasto wydaje mi się zbyt rzadkie dosypuję odrobinę mąki.
Nagrzewam patelnię i wykładam na nią porcje ciasta. Placki smażę na suchej patelni.

Podaję z domowym dżemem bez cukru lub musem owocowym.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger