Tradycyjne racuchy robi się zwykle na słodko, ja postanowiłam wykonać wytrawną wersję tych pysznych placuszków. Placki są treściwe, można je jeść same, z sosem, keczupem lub z surówką.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki kefiru lub mleka zsiadłego,
- 2 jajka,
- trochę sody,
- 1 łyżeczka oregano,
- natka pietruszki,
- pieprz,
- kawałek dobrej jakości wędliny (u mnie własnej roboty) lub kilka dobrych jakościowo parówek, kabanosów,
- 3-4 plasterki sera żółtego,
- mała cebula,
- sól w wersji dla rodziców.
Przygotowanie:
Mąkę, kefir, jajka, sodę mieszam razem. Dodaję natkę pietruszki, oregano i pieprz. Wędlinę, parówki lub kabanosy, ser i cebulę drobno kroję. Dorzucam wszystko do masy racuchowej. Placuszki smażę na patelni bez tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz