czerwca 09, 2020

Racuchy z parówką (kabanosem), serem żółtym i oregano

Tradycyjne racuchy robi się zwykle na słodko, ja postanowiłam wykonać wytrawną wersję tych pysznych placuszków. Placki są treściwe, można je jeść same, z sosem, keczupem lub z surówką.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki kefiru lub mleka zsiadłego,
  • 2 jajka,
  • trochę sody,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • natka pietruszki,
  • pieprz,
  • kawałek dobrej jakości wędliny (u mnie własnej roboty) lub kilka dobrych jakościowo parówek, kabanosów,
  • 3-4 plasterki sera żółtego,
  • mała cebula,
  • sól w wersji dla rodziców.

Przygotowanie:

Mąkę, kefir, jajka, sodę mieszam razem. Dodaję natkę pietruszki, oregano i pieprz. Wędlinę, parówki lub kabanosy, ser i cebulę drobno kroję. Dorzucam wszystko do masy racuchowej. Placuszki smażę na patelni bez tłuszczu.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger