Niezwykle smaczna i sycąca zupa z cukinii. Jest aromatyczna za sprawą cząbru. Kluseczki wykonane z sera żółtego rozpływają się w ustach. Są miękkie i delikatne.
Zupa będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jest bardzo prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.
Składniki:
Kluski serowe:- ½ kg cukinii,
- 2 sztuki papryki (ja użyłam zielonej),
- 2 marchewki,
- cebula,
- masło klarowane lub oliwa z oliwek,
- 2 l wody,
- pieprz,
- cząber,
- kurkuma,
- sól,
- jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 300 g sera żółtego.
Wszystkie warzywa (cukinię, paprykę, marchew, cebulę) oczyszczam, myję i kroję w drobną kostkę (cukinii nie obieram ze
skórki).
Pokrojone warzywa wrzucam do garnka i duszę chwilę (ok 15 minut) na maśle klarowanym
(oliwie). Zalewam 2 litrami wody. Wsypuje cząber (1 łyżkę), kurkumę (szczyptę do smaku), pieprz, sól
(w wersji dla rodziców). Gotuję do miękkości warzyw.
(w wersji dla rodziców). Gotuję do miękkości warzyw.
Kluski serowe:
Ser żółty trę na tarce o drobnych oczkach, dodaję do niego 2 łyżki mąki oraz całe jajko. Wyrabiam ciasto, z którego lepię okrągłe kuleczki (nabierając 1/2 łyżeczki ciasta na dłoń) - patrz zdjęcie. Kuleczki lekko spłaszczam i wrzucam do gotującej się zupy. Gotuję je przez 2 minuty od czasu aż wszystkie wypłyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz