czerwca 21, 2020

Zupa cukiniowa z kluskami serowymi

Niezwykle smaczna i sycąca zupa z cukinii. Jest aromatyczna za sprawą cząbru. Kluseczki wykonane z sera żółtego rozpływają się w ustach. Są miękkie i delikatne.
Zupa będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jest bardzo prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.

Składniki:
  • ½ kg cukinii, 
  • 2 sztuki papryki (ja użyłam zielonej),
  • 2 marchewki, 
  • cebula, 
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek, 
  • 2 l wody, 
  • pieprz, 
  • cząber, 
  • kurkuma, 
  • sól,
Kluski serowe:
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 300 g sera żółtego.
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa (cukinię, paprykę, marchew, cebulę) oczyszczam, myję i kroję w drobną kostkę (cukinii nie obieram ze skórki).

Pokrojone warzywa wrzucam do garnka i duszę chwilę (ok 15 minut) na maśle klarowanym (oliwie). Zalewam 2 litrami wody. Wsypuje cząber (1 łyżkę), kurkumę (szczyptę do smaku), pieprz, sól
(w wersji dla rodziców). Gotuję do miękkości warzyw. 

Kluski serowe:
Ser żółty trę na tarce o drobnych oczkach, dodaję do niego 2 łyżki mąki oraz całe jajko. Wyrabiam ciasto, z którego lepię okrągłe kuleczki (nabierając 1/2 łyżeczki ciasta na dłoń) - patrz zdjęcie. Kuleczki lekko spłaszczam i wrzucam do gotującej się zupy. Gotuję je przez 2 minuty od czasu aż wszystkie wypłyną. 






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger