czerwca 01, 2020

Zupa krem z selera

Składniki:
  • 1 duży seler korzeniowy (mój ważył 700g),
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki masła klarownego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie),
  • szczypta imbiru (opcjonalnie),
  • natka pietruszki,
  • pieprz,
  • sól (w wersji dla rodziców),
  • jogurt naturalny.

Przygotowanie:


Wszystkie warzywa oczyszczam, obieram i kroję niedbale (bo i tak będą miksowane).
Następnie wrzucam je do garnka z masłem klarownym i duszę ok 10-15 minut. Zalewam 2 l wody i dodaję przyprawy (gałkę muszkatołowa, kurkumę, imbir, natkę pietruszki). Gotuję do miękkości.

Zupę miksuję i doprawiam pieprzem i solą (w wersji dla rodziców).

Podaję z jogurtem (opcjonalnie), grzankami, groszkiem ptysiowym lub makaronem.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger