- 1 duży seler korzeniowy (mój ważył 700g),
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 2 cebule,
- 2-3 łyżki masła klarownego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kurkumy (opcjonalnie),
- szczypta imbiru (opcjonalnie),
- natka pietruszki,
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców),
- jogurt naturalny.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyszczam, obieram i kroję niedbale (bo i tak będą miksowane).
Następnie wrzucam je do garnka z masłem klarownym i duszę ok 10-15 minut. Zalewam 2 l
wody i dodaję przyprawy (gałkę muszkatołowa, kurkumę, imbir, natkę pietruszki). Gotuję do miękkości.
Zupę miksuję i doprawiam pieprzem i solą (w wersji dla rodziców).
Podaję z jogurtem (opcjonalnie), grzankami, groszkiem ptysiowym lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz