Sezon na kalarepę więc postanowiłam ugotować pyszną zupę z kalarepą.
Zupa jest lekka bez mięsa, bez bulionu (jeśli ktoś lubi można ją ugotować na bulionie).
Składniki:
- 4 -5 średnich ziemniaków,
- 2 kalarepy,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka (opcjonalnie),
- 300 g kapusty (może być biała lub czerwona),
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1/2 łyżki kurkumy,
- szczypta imbiru,
- pieprz,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (śmietany lub mleka - może być roślinne),
- 1 - 2 łyżki masła klarowanego (oliwy z oliwek),
- koperek,
- sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Zalewam 2-2,5 l wody (tak aby przykryła warzywa) i gotuję do miękkości. Dodaję masło, kminek, bazylię, kurkumę i imbir. Gotuję jeszcze chwilę. Przyprawiam pieprzem, solą, dodaję jogurtu (śmietany lub mleka), posypuje koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz