Sezon na kalarepę więc postanowiłam ugotować pyszną zupę z kalarepą.
Zupa jest lekka bez mięsa, bez bulionu (jeśli ktoś lubi można ją ugotować na bulionie).
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 kalarepy,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 300 g kapusty,
- kminek,
- bazylia,
- szczypta kurkumy,
- szczypta imbiru,
- pieprz,
- jogurt naturalny (lub mleko - może być roślinne),
- 1 łyżka masła klarowanego,
- koperek,
- sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Zalewam 2-2,5 l wody i gotuję go miękkości. Dodaję masło, kminek, bazylię, kurkumę i imbir. Gotuję jeszcze chwilę. Przyprawiam pieprzem, solą, dodaję jogurtu lub mleka, posypuje koperkiem.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza