czerwca 15, 2020

Zupa z kalarepą

Sezon na kalarepę więc postanowiłam ugotować pyszną zupę z kalarepą.

Zupa jest lekka bez mięsa, bez bulionu (jeśli ktoś lubi można ją ugotować na bulionie).

Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 kalarepy,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 300 g kapusty,
  • kminek,
  • bazylia,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta imbiru,
  • pieprz,
  • jogurt naturalny (lub mleko - może być roślinne),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • koperek,
  • sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Zalewam 2-2,5 l wody i gotuję go miękkości. Dodaję masło, kminek, bazylię, kurkumę i imbir. Gotuję jeszcze chwilę. Przyprawiam pieprzem, solą, dodaję jogurtu lub mleka, posypuje koperkiem.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger