czerwca 15, 2020

Zupa z kalarepą

Sezon na kalarepę więc postanowiłam ugotować pyszną zupę z kalarepą.

Zupa jest lekka bez mięsa, bez bulionu (jeśli ktoś lubi można ją ugotować na bulionie).

Składniki:
  • 4 -5 średnich ziemniaków,
  • 2 kalarepy,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka (opcjonalnie),
  • 300 g kapusty (może być biała lub czerwona),
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżki kurkumy,
  • szczypta imbiru,
  • pieprz,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (śmietany lub mleka - może być roślinne),
  • 1 - 2 łyżki masła klarowanego (oliwy z oliwek),
  • koperek,
  • sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Zalewam 2-2,5 l wody (tak aby przykryła warzywa) i gotuję do miękkości. Dodaję masło, kminek, bazylię, kurkumę i imbir. Gotuję jeszcze chwilę. Przyprawiam pieprzem, solą, dodaję jogurtu (śmietany lub mleka), posypuje koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger