Nie przepadam za robieniem zwykłych gołąbków, zbyt długo się je przygotowuje;)
Te proponowane przeze mnie na blogu są proste w przygotowaniu i przepyszne. Doskonale nadają się dla młodszych dzieci gdyż są bardzo miękkie.
Składniki:
- 100 g ryżu,
- 0,5 kg mięsa mielonego (może być łopatka, szynka wieprzowa lub inne dowolne mięso),
- 1/2 główki małej kapusty,
- 1 butelka passaty pomidorowej,
- 2 cebule,
- Przyprawy: sól (w wersji dla rodziców i starszych dzieci), pieprz, czarny, zioła prowansalskie, słodka papryka, tymianek, majeranek, kminek.
Przygotowanie:
Ryż gotuję w wodzie do miękkości i studzę (można go ugotować dzień wcześniej). Mięso przyprawiam solą (w wersji dla starszych dzieci), pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Kapustę i cebulę drobno
szatkuję (ja używam do tego robota kuchennego). Cebulę duszę w rondelku na maśle
lub oliwie, dodaję kapustę i kminek (ilość wg. upodobań). Wszystko duszę ok 10 minut. Łączę mięso z kapustą i lepię małe okrągłe kotleciki.
Układam je na brytfance z piekarnika (niczym jej nie smaruję).
Ułożone kotleciki polewam sosem (passata, woda (ok. 1 szklanki), zioła prowansalskie, słodka papryka, sól (w wersji dla rodziców i starszych dzieci), pieprz).
Ułożone kotleciki polewam sosem (passata, woda (ok. 1 szklanki), zioła prowansalskie, słodka papryka, sól (w wersji dla rodziców i starszych dzieci), pieprz).
Zapiekam przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podaję z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz