Zostały mi w lodówce ziemniaki z dnia poprzedniego. Postanowiłam je w jakiś sposób wykorzystać, tym sposobem powstały pyszne placki ziemniaczane z białym serem. Smakują wyśmienicie!
Składniki:
Placki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki koperku świeżego,
- pieprz,
- sól,
- gałka muszkatołowa.
Farsz:
- kostka białego sera,
- 2-3 łyżki mleka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- zioła: szczypiorek, natka pietruszki,
- pieprz,
- sól (w wersji dla rodziców).
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości. Tłukę lub przeciskam przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków dodaję kolejno: jajka, mąkę, jogurt i dokładnie mieszam aż powstanie gładka masa. Dorzucam koperku i przyprawy.
Farsz: ser biały mieszam z mlekiem, jogurtem i ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz