stycznia 27, 2021

Racuchy z ryżem i śliwkami BLW, lunchbox

Dzisiaj postanowiłam przygotować na śniadanie pyszne, mięciutkie racuszki z ryżem. Wszystkim w domu bardzo smakowały. 
Zaproponowane przeze mnie placuszki możesz zabrać ze sobą w śniadaniówce do szkoły, pracy, przedszkola lub na spacer z maluszkiem.
 
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki maślanki,
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki ugotowanych płatków ryżowych (lub ryżu błyskawicznego),
  • kilka śliwek węgierek (mogą być mrożone),
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta imbiru.
Przygotowanie:

Mąkę, maślankę, jajka, sodę oczyszczoną miksuję na jednolitą masę (ciasto). Dodaję ugotowane płatki ryżowe i odstawiam na 10 minut.

Duszone śliwki:
Połówki śliwek wkładam do rondelka i podlewam odrobiną wody. Dosypuję szczyptę cynamonu i imbiru. Po czym duszę przez 5 minut.

Na rozgrzaną patelnię kładę łyżką porcję ciasta, formując placuszki. Smażę je na suchej patelni z obu stron.

Upieczone placki podaję polane duszonymi śliwkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger