lutego 04, 2021

Ciasto bananowe (słodki chlebek)

Zostało mi sporo dojrzałych bananów, które musiałam w krótkim czasie wykorzystać. Postanowiłam część zamrozić (tak mrożę banany i robię z nich pyszne lody), a drugą część użyć do chlebka bananowego. 
Chlebek bananowy to takie zdrowe ciasto bez cukru. Musicie spróbować. Ciasto można modyfikować na wiele sposobów, można dodać do niego kakao i będzie kakaowe, owoców, orzechów itd.
 
Składniki:
3-4 banany,
1,5 szklanki mąki pszennej,
70 ml masełka lub oleju,
jajko od szczęśliwej kurki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
rodzynki, borówki, morele suszone (można pominąć lub dodać swoje ulubione dodatki).
 
Przygotowanie:
Banany wrzucam do miski i rozgniatam je widelcem, dodaję jajko i roztopione masło lub olej. Wszystko mieszam. Do mokrych wsypuję przesianą mąkę, rodzynki, borówki, pokrojone suszone morele i sodę oczyszczoną. Masę dokładnie mieszam i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piekę przez ok 45 minut do suchego patyczka.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger