lutego 12, 2021

Jabłuszka w cieście naleśnikowym BLW

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki,
  • 2 jabłka,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie),
  • szczypta imbiru (opcjonalnie),
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie),
  • odrobina maku do ozdobienia (opcjonalnie),
  • masło klarowane do smażenia (opcjonalnie - ja smażyłam na suchej patelni).
Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko i jajko. Mieszam lub miksuję na jednolitą masę.
Jabłka obieram ze skórki i wycinam gniazda nasienne ze środka. Kroję je na plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprószam szczyptą cynamonu, imbiru, kurkumy.
Rozgrzewam patelnię i gdy jest już gorąca wkładam jabłka uprzednio zanurzone w cieście. Wierzch jabłuszek posypuje makiem. Smażę na złoty kolor z dwóch stron.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger