Składniki:
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko od szczęśliwej kurki,
- 2 jabłka,
- szczypta cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie),
- szczypta imbiru (opcjonalnie),
- szczypta kurkumy (opcjonalnie),
- odrobina maku do ozdobienia (opcjonalnie),
- masło klarowane do smażenia (opcjonalnie - ja smażyłam na suchej patelni).
Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko i jajko. Mieszam lub miksuję na jednolitą masę.
Jabłka obieram ze skórki i wycinam gniazda nasienne ze środka. Kroję je na plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprószam szczyptą cynamonu, imbiru, kurkumy.
Rozgrzewam patelnię i gdy jest już gorąca wkładam jabłka uprzednio zanurzone w cieście. Wierzch jabłuszek posypuje makiem. Smażę na złoty kolor z dwóch stron.
Jabłka obieram ze skórki i wycinam gniazda nasienne ze środka. Kroję je na plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprószam szczyptą cynamonu, imbiru, kurkumy.
Rozgrzewam patelnię i gdy jest już gorąca wkładam jabłka uprzednio zanurzone w cieście. Wierzch jabłuszek posypuje makiem. Smażę na złoty kolor z dwóch stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz