lutego 09, 2021

Kasza manna z migdałami i jagodową frużeliną

Składniki:

Kasza manna na mleku:
  • 1 szklanka mleka (ja użyłam owsianego),
  • 2 łyżki kaszy manny pełnoziarnista (możesz użyć zwykłej),
  • 1 łyżka mielonych migdałów.
Frużelina:
  • garść jagód lub borówek (mogą być mrożone),
  • odrobina wody,
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia.
Przygotowanie:

Mleko wlewam do rondelka, wsypuję kaszkę i mielone migdały. Wszystko dokładnie mieszam, żeby nie powstały grudki. Kaszę gotuje ok 3-5 minut. co jakiś czas mieszając.

Frużelina:
Garść umytych borówek lub jagód wrzucam do rondelka, podlewam odrobiną wody. Gotuję przez chwilę. Do gotujących się borówek dolewam odrobinę wody z mąką ziemniaczaną i mieszam energicznie. Gdy "kisiel" zgęstnieje polewam nim kaszę mannę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger