lutego 18, 2021

Leniwe pierogi z cynamonem

Dzisiaj szybki obiad lub kolacja. Przygotowałam leniwe pierogi z cynamonem, miodem i jogurtem. Smakują obłędnie, są mięciutkie, dlatego możesz je podać mniejszym dzieciom (BLW), powinny sobie poradzić z ich pogryzieniem. Oczywiście maluszkom do ukończenia przez nie roku nie podajemy miodu, więc sugeruję polanie pierożków jakimś domowej roboty musem np. z truskawek.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  •  2 średnie jajka,
  • trochę ponad pół szklanki maki pszennej - 100 g,
  • 2 łyżki masła (ja używam klarowanego).

Przygotowanie: 

Wykonanie pierogów rozpoczynam od mielenia twarogu. Twaróg można zemleć w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę albo zwyczajnie zblendować. Jeśli nie masz czasu na mielenie sera, możesz go nie mielić (pierożki również wyjdą i będą pyszne, ale ich konsystencja nie będzie już taka kremowa).
Do miski ze zmielonym twarogiem dodaję dwie łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Następnie wrzucam jajka i wszystko dokładnie mieszam łyżką. Dodaję trochę ponad pół szklanki mąki pszennej, czyli około 100 gramów mąki i wyrabiam ciasto.

W międzyczasie zagotowuję wodę na leniwe.

Czystą stolnicę lub blat oprószam mąką. Dużą łyżką nakładam sobie spore porcje masy serowej na miejsce, w którym rozprowadzona została warstwa mąki (masę dzielę np. na trzy części). Porcję masy serowej lekko oprószam  też od góry. Suchymi dłońmi (mogą być oprószone w mące) roluje wałek o średnicy około 3 cm. Nożykiem kroję po skosie kluski o podobnej wielkości.

Pierwszą porcję klusek "wrzucam" do garnka z gotującą się wodą. Gdy po chwili leniwe pierogi wypłyną na powierzchnię, gotuję je jeszcze, jednak nie dłużej niż minutę od ich wypłynięcia na powierzchnię. 
 
Tak ugotowane leniwe posypuję cynamonem i polewam miodem (ewentualnie polewam musem owocowym).
 
Jeśli nie masz czasu na krojenie leniwych na kluseczki, możesz masę serową nabierać łyżeczką i od razu wrzucać do garnka z gotującą się wodą. Może nie będą tak pięknie wglądały, jak te krojone nożem, ale zaoszczędzisz sporo czasu (przy małych dzieciach nie ma czasu na siedzenie w kuchni, coś o tym wiem).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger