Dzisiaj szybki obiad lub kolacja. Przygotowałam leniwe pierogi z cynamonem, miodem i jogurtem. Smakują obłędnie, są mięciutkie, dlatego możesz je podać mniejszym dzieciom (BLW), powinny sobie poradzić z ich pogryzieniem. Oczywiście maluszkom do ukończenia przez nie roku nie podajemy miodu, więc sugeruję polanie pierożków jakimś domowej roboty musem np. z truskawek.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 2 średnie jajka,
- trochę ponad pół szklanki maki pszennej - 100 g,
- 2 łyżki masła (ja używam klarowanego).
Przygotowanie:
Wykonanie pierogów rozpoczynam od mielenia twarogu. Twaróg można zemleć w maszynce lub też przepuścić przez ręczną praskę albo zwyczajnie zblendować. Jeśli nie masz czasu na mielenie sera, możesz go nie mielić (pierożki również wyjdą i będą pyszne, ale ich konsystencja nie będzie już taka kremowa).
Do miski ze zmielonym twarogiem dodaję dwie łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Następnie wrzucam jajka i wszystko dokładnie mieszam łyżką. Dodaję trochę ponad pół szklanki mąki pszennej, czyli około 100 gramów mąki i wyrabiam ciasto.
W międzyczasie zagotowuję wodę na leniwe.
Czystą stolnicę lub blat oprószam mąką. Dużą łyżką nakładam sobie spore porcje masy serowej na miejsce, w którym rozprowadzona została warstwa mąki (masę dzielę np. na trzy części). Porcję masy serowej lekko oprószam też od góry. Suchymi dłońmi (mogą być oprószone w mące) roluje wałek o średnicy około 3 cm. Nożykiem kroję po skosie kluski o podobnej wielkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz