lutego 22, 2021

Mleko owsiane

Mleko owsiane z płatków jest bardzo proste do przygotowania w warunkach domowych.

Domowe mleko  wychodzi nie tylko taniej, ale i bardziej ekologicznie – nie musimy pakować go w kartonik. Stanowi alternatywę dla tradycyjnego mleka, dlatego też jest często wybierane przez wegan oraz osoby z nietolerancją laktozy lub też przez dzieci z alergią na białko mleka krowiego.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 500ml zimnej przegotowanej wody.

 Przygotowanie:

4 łyżki płatków owsianych zalewam 500 ml zimnej przegotowanej wody i odstawiam na całą noc.

Po tym czasie całość przelewam do blendera i blenduję. Zblendowane gęste mleko przecedzam przez gazę
Gęste mleko przecedzamy przez gęste sitko wyłożone gazą co najmniej 2 krotnie** (mleko spływa powoli, mieszamy i wyciskamy go przez gazę)

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Domowe mleko owsiane | Mama Alergika Gotuje

Gotowe mleko doprawiamy szczyptą soli, syropem klonowym i wanilią, mieszamy

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Domowe mleko owsiane | Mama Alergika GotujeTak przyg

Mleko przechowuję przez ok. 3 dni w lodówce. Jako, że nie dodaję żadnego emulgatora, mleko może się nieco rozwarstwić. Wystarczy przed użyciem przemieszać je łyżką lub zwyczajnie wstrząsnąć butelką.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger