lutego 08, 2021

Potrawka z królika z tymiankiem i warzywami

Składniki:
  • 1 tusza królicza (bez GMO i antybiotyków),
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • masło klarowane,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera (opcjonalnie),
  • 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam),
  • mąka ziemniaczana lub pszenna do zagęszczenia,
  • koperek, natka pietruszki,
  • szczypta imbiru,
  • pieprz,
  • sól w wersji dla rodziców.
Przygotowanie:
Tuszę królika kroję na kawałki, myję pod bieżącą wodą. Do dużego garnka wlewam 3 szklanki wody i zagotowuję ją. Do wrzącej wody dodaję kurkumę, suszony tymianek i wkładam kawałki królika.
Na patelnię wrzucam rozdrobniony czosnek i cebulę, wszystko duszę na maśle klarowanym (gotując dla małych dzieci można ten krok pominąć i wrzucić cebulę i czosnek od razu do garnka z królikiem - danie będzie równie dobre). Do uduszonej cebuli i czosnku wlewam 1 szklankę wody, zagotowuję i przelewam do garnka z królikiem. Dorzucam obrane i pokrojone na cienkie plasterki marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko przykrywam pokrywką i obgotowuję przez około 50 minut na umiarkowanym ogniu, do miękkości mięsa.  Następnie dodaję śmietanę (jogurt) uprzednio rozprowadzoną z kilkoma łyżkami wywaru i mąką ziemniaczaną lub pszenną (w wersji bez śmietany dodaję tylko wodę z mąką).
Na koniec wrzucam posiekany świeży koperek, natkę pietruszki i odrobinę imbiru. Doprawiam pieprzem i solą w wersji dla rodziców.

Potrawkę podaję z ugotowanymi ziemniakami i surówką.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger