Frytki z marchewki, pietruszki, batata, selera i ziemniaka. Warzywa
pocięte w słupki, jak frytki i upieczone w piekarniku z przyprawami i
małą ilością oleju to smaczna i zdrowa przekąska. Można chrupać je same,
z dipem lub podać do obiadu np. z piersią z kurczaka lub rybą.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 batat,
- kawałek selera,
- 2 ziemniaki,
- sól (opcjonalnie),
- zioła prowansalskie,
- 1 łyżeczka kolendry w proszku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Warzywa myję, osuszam i obieram. Kroję w paski, wielkości frytek. Wszystkie przekładam do miski i mieszam dokładnie z olejem i przyprawami. Rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz