lutego 09, 2021

Warzywne frytki z piekarnika BLW

Frytki z marchewki, pietruszki, batata, selera i ziemniaka. Warzywa pocięte w słupki, jak frytki i upieczone w piekarniku z przyprawami i małą ilością oleju to smaczna i zdrowa przekąska. Można chrupać je same, z dipem lub podać do obiadu np. z piersią z kurczaka lub rybą.

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 batat,
  • kawałek selera,
  • 2 ziemniaki,
  • sól (opcjonalnie),
  • zioła prowansalskie,
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
 
Przygotowanie: 
Warzywa myję, osuszam i obieram. Kroję w paski, wielkości frytek. Wszystkie przekładam do miski i mieszam dokładnie z olejem i przyprawami. Rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki warzyw nie nachodziły na siebie.
Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż warzywa będą miękkie i lekko się przyrumienią.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © U Klary na talerzu , Blogger